Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα Για Τα Μπαχαρικά!

Τα μπαχαρικά δίνουν γεύση, χρώμα και άρωμα στο φαγητό μας. Συνηθίζουμε να καρυκεύουμε όλες τις παρασκευές μας, γλυκές και αλμυρές, όπως τα κρεατικά, τα λαχανικά, τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα. Κάθε χώρα έχει τον δικό της χαρακτήρα στα καρυκεύματα άλλοτε με πιο ήπιες γεύσης και άλλοτε με πιο έντονες και καυτερές.  
Μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι, κανέλα, βανίλια, σπόροι μουστάρδας, πάπρικα, μπαχάρι είναι λίγα μόνο από τα γνωστά μπαχαρικά. Μπαχαρικό ουσιαστικά στην μαγειρική ονομάζουμε τους αποξηραμένους σπόρους. Χρησιμοποιούνται ολόκληρα ή τριμμένα.





















Αλάτι
Το αλάτι είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας και είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Το χρησιμοποιούμε σε όλες τις αλμυρές συνταγές και σε κάποια γλυκά γιατί δίνει γεύση. Υπάρχει το άσπρο αλάτι και το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων.

Μαύρο Πιπέρι
Δίνει τέλεια κρούστα στα κρέατα, μπορούμε να τα πανάρουμε με αυτό. Ταιριάζει με τα ψάρια, τα ζυμαρικά και κυρίως με λευκές σάλτσες. Το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις παρασκευές, ακόμα και σε μερικά γλυκά ταιριάζει με την σοκολάτα.

Μοσχοκάρυδο
Ταιριάζει πολύ με πιάτα που έχουν βάση το γάλα, τα τυριά, τα γλυκίσματα, τις δεμένες σάλτσες με αλεύρι όπως η μπεσαμέλ, με πουρέ πατάτας, νιόκι και γενικά με παρασκευές πατάτας και σουφλέ τυριών.

Γαρύφαλλο ή Μοσχοκάρφι
Χρησιμοποιείται σε φαγητά κατσαρόλας, ζεστά χειμωνιάτικα ροφήματα όπως τσάι, κρασιά και γλυκά όπως μπισκότα, κέικ, κουλουράκια.

Μπαχάρι
Ταιριάζει με τα ψητά της κατσαρόλας, αγαπάει πολύ τον κιμά.

Πάπρικα
Ταιριάζει σε πιάτα με αυγά, τυριά, κοτόπουλο, ψάρι, και κρέας.

Κρόκος Κοζάνης ή Σαφράν
Έχει ιδιαίτερη μυρωδιά και κόκκινο χρώμα. Ταιριάζει με το ρύζι, τις σάλτσες ψαριού και τα ζυμαρικά.

Κύμινο
Έντονο μπαχαρικό με δυνατή γεύση και άρωμα. Ταιριάζει με τα σουτζουκάκια, τον κιμά, τα όσπρια.

Κάρυ
Έντονο χρώμα κίτρινο και γεύση. Ταιριάζει με κρεατικά, ρύζι, λαχανικά και κοτόπουλο.

Γλυκάνισο
Ταιριάζει με το τσουρέκι, το ψωμί, με σάλτσες σόγιας, με πάπια. Επίσης ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιείται στα γλυκά και σε κρέμες.

Κάρδαμο
Το χρησιμοποιούμε σε σούπες, σε παρασκευές με κοτόπουλο, σε τσουρέκια, βασιλόπιτες, μπισκότα και σε παρασκευές με φρούτα αλλά κυρίως μέσα σε smoothie και χυμούς. 

Δάφνη
Έχει έντονη γεύση και ταιριάζει πολύ με τη φακή. Δεν τρώγεται το φύλλο και το χρησιμοποιούμε πολύ στους ζωμούς. Επίσης μπαίνει στο χταπόδι, στο στιφάδο και λατρεύει το ξύδι.

Βανίλια
Έχει εξαιρετικό άρωμα, υπάρχει σε λοβό, σε σκόνη (βανιλίνη), σε εκχύλισμα και  χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κυρίως. Ταιριάζει με το γάλα και τις κρέμες.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου