Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Βασικές Οδηγίες Μαγειρικής: Οργάνωση & Καθαριότητα!

Βασικός κανόνας στην κουζίνα είναι η καθαριότητα και η σωστή οργάνωση. Αυτά μας εξασφαλίζουν την γρήγορη εκτέλεση μιας συνταγής με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ο χώρος της κουζίνας πρέπει να είανι τόσο καθαρός που όπως λένε πολύ μάγειρες πρέπει να θυμίζει "χειρουργείο".



Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες και συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε μια 'έτοιμη' κουζίνα?

  • Πλένουμε καλά και σχολαστικά τις επιφάνειες και τους πάγκους της κουζίνας μας. Χρησιμοποιούμε σαπούνι και ξύδι για να γυαλίσουν. Πάντα μετά τις εργασίες μας στην κουζίνα καθαρίζουμε.
  • Βασική οδηγία για να ξεκινήσουμε μια συνταγή είναι να την έχουμε διαβάσει πολύ καλά και να την έχουμε κατανοήσει.
  • Φτιάχνουμε λίστα των υλικών που θα χρειαστούμε και ψωνίζουμε φρέσκα υλικά καλής ποιότητας. Αυτή είναι και η μισή δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να πετύχει η συνταγή μας.
  •  Ακολουθούμε κατά γράμμα την συνταγή, βέβαια καλό είναι να βάζουμε και την δική μας σφραγίδα σε κάθε πιάτο.
  • Ζυγίζουμε προσεκτικά τα υλικά μας για σωστό αποτέλεσμα.
  • Μεγάλη προσοχή δίνουμε στα μαχαίρια μας τα οποία πρέπει να είναι καθαρά και τροχισμένα. Για κάθε υλικά υπάρχει και το κατάλληλο μαχαίρι. Αν δεν μπορούμε να έχουμε μια σειρά μαχαιριών παίρνουμε ένα καλό μαχαίρι και το χρησιμοποιούμε με προσοχή. 
  • Το ίδιο ισχύει  και με τα σκεύη μας. Πρέπει να έχουμε μια σειρά με τα απαραίτητα και τα κατάλληλα σκεύη που χρειαζόμαστε στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.
  • Προσέχουμε το φαγητό μας ή το γλυκό μας να έχει νόστιμη γεύση, άρα δοκιμάζουμε πάντα αλλάζοντας τα κουτάλια, φροντίζουμε να ψηθεί σωστά και φυσικά να έχει ωραία εμφάνιση στο σερβίρισμα.
  • Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην εκτέλεση της συνταγής μας και πηγαίνουμε στο επόμενο στάδιο βήμα-βήμα.
  • Οργανώνουμε σωστά και συγκεντρωτικά τους πάγκους μας με τα μπολ, τα υλικά και τα σκεύη που θα χρειαστούμε σε σειρά για να τα βρίσκουμε γρήγορα και εύκολα. Με αυτό τον τρόπο μένουμε συγκεντρωμένοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. 
  • Χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και βότανα με μέτρο για να γίνει νόστιμο το φαγητό μας.
  • Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε ξανά μετά το τέλος των εργασιών μας. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις επιφάνειες κοπής ειδικά αν έχουμε κόψει κοτόπουλο ή έχουμε χρησιμοποιήσει αυγά. Αλλάζουμε ξύλο κοπής ή το πλένουμε πάρα πολύ καλά για την επόμενη χρήση.
  •   Η κουζίνα και το μαγείρεμα χρειάζονται φαντασία και δημιουργικότητα. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι ότι όσο περισσότερο αγάπη 'βάζουμε' στο φαγητό μας τόσο πιο νόστιμο θα γίνεται.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου