Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα Για Τα Αυγά!

Τα αυγά αποτελούν πλήρης φυσική τροφή. Περιέχουν χολίνη (βιταμίνη Β1) που είναι απαραίτητη για τα βρέφη, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατά της μείωσης της άνοιας. Περιέχουν επίσης, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά  που βοηθούν στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.


Το ασπράδι του αυγού περιέχει κυστεΐνη, μεθειονίνη, αργινίνη και αποτελού πηγή πρωτεΐνης οι οποία είναι απαραίτητη στους αθλητές και εξαιρετική τροφή για όσους κάνουν διατροφή και δίαιτα. Ο κρόκος περιέχει πολλά μικρά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη, βιταμίνη D, βιταμίνη K, βιταμίνη B, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και καροτενοειδη (λουτεϊνη & ζεαξανθίνη) που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών.

Κατηγορίες αυγών
Τα αυγά έχουν πάνω τους κάποιους κωδικούς οι οποίοι μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες.

  • Όταν το πρώτο νούμερο είναι το 0 τότε το αυγό είναι βιολογικό.
  • Όταν το πρώτο νούμερο είναι το 1 τότε το αυγό προέρχεται από κότα ελευθέρας βοσκής.
  • Όταν το πρώτο νούμερο είναι το 2 τότε το αυγό προέρχεται από κότα η οποία μεγάλωσε σε κοτέτσι.
  • Όταν το πρώτο νούμερο είναι το 3 τότε το αυγό προέρχεται από κότα η οποία μεγάλωσε σε κλωβοστοιχία (κλουβί που οι κότες δεν βγαίνουν ποτέ έξω.
Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο που αναγράφεται πάνω στο αυγό τόσο καλύτερο είναι το αυγό. Τον πρώτο αριθμό τον ακολουθούν 2 γράμματα τα οποία δηλώνουν την χώρα προέλευσης πχ. EL, Ελληνικά δηλαδή. Οι επόμενοι αριθμοί που ακολουθούν αφορούν την μονάδα παραγωγής, τον θάλαμο παραγωγής και τον κωδικό της παρτίδας. Κάτω από αυτή την σειρά συνήθως αναγράφεται και η ημερομηνίας λήξης.

Συμβουλές:

  • Αποφεύγουμε τα ωμά αυγά, υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.
  • Προσέχουμε να μην είναι σπασμένα και να είναι καθαρό το κέλυφος τους.
  • Αποθηκεύουμε τα αυγά στο ψυγείο σκεπασμένα και τα καταναλώνουμε πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία, αν είναι συσκευασμένα.
  • Μετά την χρήση των αυγών καθαρίζουμε πού καλά τις επιφάνειες.
  • Μαγειρεύουμε σωστά και στο χρόνο που πρέπει για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης από το βακτήριο της σαλμονέλας.
  • Καταναλώνουμε 1-2 αυγά την ημέρα, ειδικά όταν ακολουθούμε σωστή διατροφή.
  • Η πρωτεΐνη των αυγών απορροφάται καλύτερα όταν το αυγό είναι βρασμένο και όχι ωμό.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου