Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κρασί & Φαγητό!

Ο κατάλληλος συνδυασμός  φαγητού και κρασιού  μας δίνει ισορροπία και μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις των πιάτων μας. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι  όμως υπάρχουν βασικοί κανόνες για την επιλογή κατάλληλου κρασιού με το φαγητό μας. 


Σε γενικές γραμμές θα πρέπει τα συστατικά του κρασιού να ταιριάζουν με τα αρώματα των φαγητών.  Θα πρέπει να υπάρχει ομοιότητα στο χρώμα, τα αρώματα, την γεύση και την ένταση.

  • Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν με λευκά κρέατα, πουλερικά , ψάρι και λευκές σάλτσες.
  • Τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν με  κόκκινα κρέατα, κυνήγια και σκούρες σάλτσες. Επίσης με πιάτα γευστικά έντονα. 
  • Τα μαγειρευτά φαγητά με λευκά φρούτα και λαχανικά ταιριάζουν και αναδεικνύουν τα λευκά κρασιά με έντονα φρουτώδη αρώματα.
  • Τα καπνιστά εδέσματα ταιριάζουν με κρασιά που έχουν πολύπλοκα αρώματα.
  • Τα γλυκά πιάτα ταιριάζουν με κρασιά που είναι γλυκά, ελαφριά και έχουν χαμηλή οξύτητα.
  • Τα επιδόρπια μας τς με ταιριάζουν συνήθως με γλυκά κρασιά.
  • Τα άπαχα κρέατα όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο ταιριάζουν και με κόκκινα κρασιά που όμως είναι ελαφριά και περιέχουν λίγες ταννίνες.

Λίγα λόγια για τα τυριά σε συνδυασμό με τα κρασιά:

  • Με τα λευκά τυριά ταιριάζουν τα λευκά κρασιά.
  • Τα έντονα αλμυρά τυριά ταιριάζουν με λευκά κρασιά που έχουν υψηλή  οξύτητα.
  • Τα λευκά καπνιστά τυριά ταιριάζουν με ώριμα βαρελίσια κρασιά.
  • Τα κίτρινα λιπαρά τυριά ταιριάζουν με κόκκινα κρασιά πλούσια σε αρώματα.
  • Τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.
  • Τα αφρώδη κρασιά ταιριάζουν με τυριά που έχουν κρεμώδη υφή και γεύση.

5 κλασσικοί συνδυασμοί:

  • Τα στρείδια ταιριάζουν με σαμπάνια
  • Η μπριζόλα με  cabernet Sauvignon.
  • Ο βραστός αστακός  ταιριάζει με Chardonnay με φρέσκα πλούσια αρώματα.
  • Ο ψητός αστακός με Sauvignon blanc, με ένα ώριμο κρασί.
  • Τα αυγά ταιριάζουν με αφρώδη κρασιά όπως Prosecco.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου