Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Tips Θαλασσινών!

Τα θαλασσινά (μαλάκια & οστρακοειδή) είναι ζωικοί οργανισμοί που ζουν σε θάλασσες και λίμνες και έχουν εξαιρετική διατροφική αξία  για τον οργανισμό μας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών, τη βιταμίνη D που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την βιταμίνη Β (Β1 , Β2, Β3, Β12) που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και φυσικά περιέχουν λιπαρά ω-3. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών, είναι πλούσια σε σελήνιο, σίδηρο, ιώδιο και χαλκό.



Τα θαλασσινά χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:
Τα οστρακοειδή και τα κεφαλόποδα (σουπιές, χταπόδια, καλαμάρια). Τα οστρακοειδή χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες που είναι τα οστρακόδερμα (αστακοί, γαρίδες, καβούρια) και μαλάκια (μύδια, στρείδια, κυδώνια).
Από έρευνες φαίνεται ότι τα οστρακοειδή λόγω των αμινοξέων αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, έχουν αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης τα ωμέγα 3 που περιέχουν τα θαλασσινά είναι λιπαρά οξέα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα δημιουργήσει μόνος του  και συμβάλλουν  στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, μειώνοντας την πίεση του αίματος και την κακή χοληστερόλη.

Πως επιλέγουμε φρέσκα θαλασσινά?

  • Τα μύδια, τα στρείδια, οι γυαλιστερές, τα μαλάκια δηλαδή, θα πρέπει να έχουν κλειστό κέλυφος, να μην είναι σπασμένα γιατί δεν θα πρέπει να καταναλωθούν διαφορετικά. 
  • Τα φρέσκα οστρακοειδή  πρέπει να μυρίζουν 'θάλασσα' και ιώδιο.
  • Στα όστρακα που τρώγονται ωμά όπως οι γυαλιστερές, τα κυδώνι, τα στρείδια ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού αφού τα ανοίξουμε. Αυτό είναι ένα τεστ που κάνουμε για να δούμε αν κινηθούν, τότε και μόνο είναι κατάλληλα προς βρώση.
  • Στα ωμά θαλασσινά  θα πρέπει το εσωτερικό τους να είναι υγρό και καθαρό και η σάρκα τους να είναι προσκολλημένη στο κέλυφος.
  • Τα μύδια χρειάζονται 3 λεπτά περίπου για να ανοίξουν και να μεγειρευτούν. Τρώμε μόνο όσα ανοίξουν τα υπόλοιπα τα πετάμε.
Λίγα λόγια για τις γαρίδες:
  • Στην Ελλάδα υπάρχουν 4 είδη γαρίδας, δύο είδη κόκκινες, μία κατηγορία μεγαλύτερη και πιο έντονη σε χρώμα και μία κατηγορία πιο μικρή και λιγότερο κόκκινη. Υπάρχει επίσης το συμιακό γαριδάκι που είναι 3-4 cm και η γαρίδα γάμπαρη  15 cm που το χρώμα της είναι γκρί.
  • Αν αγοράσουμε κατεψυγμένες επιλέγουμε Ατλαντικού γιατί έχουν ωραία γεύση και είναι καλύτερης ποιότητας.
  • Αν οι γαρίδες ξεπερνούν τα 15 cm κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ελληνικές. 
  • Οι φρέσκιες γαρίδες δεν πρέπει να έχουν μαυρισμένα πόδια.
  • Η σάρκα στην ένωση με το κεφάλι πρέπει να είναι λευκή.
  • Πρέπει να μυρίζουν ωραία γιατί αν ξεκινήσουν να μυρίζουν άσχημα σημαίνει ότι έχουν μείνει αρκετά.
Στα χταπόδια και τα καλαμαράκια τα πλοκάμια/βεντούζες πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράνηγμα και όχι να σπάνε γιατί είναι δείγμα ότι είναι μπαγιάτικα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου