Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Tips για το Κρέας!

Το μοσχάρι είναι από της καλύτερες πηγές πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και περιέχει πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τους μυς και τα όργανα. Επίσης περιέχει βιταμίνες Β που βοηθούν  τα νευρικά κύτταρα και το αίμα.


Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και 'κακή' χολιστερόλη.  Πρέπει να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί η απόφραξη των αρτηριών και των καρδιακών παθήσεων. 
Το άπαχο βοδινό κρέας είναι αρκετά υγιεινό, περιέχει βιταμίνες και δεν έχει πολύ λίπος. Προτιμήστε να καταναλώνεται άπαχο βοδινό και άπαχες μπριζόλες.
Η σύσταση του μοσχαριού αποτελείται από τον μυικό ιστό & τους τένοντες, από τον νευρικό ιστό, από τον λιπώδη ιστό και  από τον συνδετικό ιστό (το κολλαγόνο).



Ανατομία Μοσχαριού
Το μοσχάρι αποτελείται από: 


  • Την σπονδυλική στήλη (οστέινη βάση) που βρίσκονται:
1.      7 αυχενικοί σπόνδυλοι είναι η οστέινη βάση της ελιάς (λαιμός, τράχηλος, σβέρκος)
2.    13 θωρακικοί σπόνδυλοι ή 13 θωρακικές πλευρές, οι 6 πρώτοι είναι η οστέινη βάση των σπαλομπριζολών. Ενώ από τον 7-13 θωρακικό σπόνδυλο είναι οι κυρίως μπριζόλες.
3.    6 οσφυϊκοί σπόνδυλοι  που είναι η οστέινη βάση του κόντρα.
4.    Ιερόν οστούν που είναι η οστέινη βάση του κιλότου (6 οστάρια ενωμένα). 

  • Το εμπρόστιο άκρο που βρίσκονται:
1.      Η ωμοπλάτη που είναι η οστέινη βάση της σπάλας.
2.    Το βραχιόνιο που είναι η οστέινη βάση του ποντικιού.
3.    Η κερκίδα και η ωλένη (αντιβραχιόνιο) που είναι η οστέινη βάση του κότσι 1.

  • Το οπίστιο άκρο που βρίσκονται:
1.      Το μηριαίο οστό που είναι η οστέινη βάση του στρογγυλού.
2.    Η κνήμη που είναι η οστέινη βάση του κότσι 2.



Χοιρινό κρέας



Το χοιρινό κρέας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Κομμάτια χοιρινού:

1: Λαιμός
2: Μάγουλα
3: Ψαρονέφρι
4: Μπούτι, ουρά, κιλότο
5: Σπάλα, ωμοπλάτη, σπαλομπριζόλες
6: Χεράκι
7: Κότσι
8: Φιλέτο μπριζόλες
9: Στηθοπλευρές
10: Κοιλιά, πανσέτα, μπέικον
11: Σπαλομπριζόλες


Γενικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οτι το χοιρινό έχει λίπος το οποίο είναι ορατό και μπορούμε να το αφαιρέσουμε ώστε να μειώσουμε τα λιπαρά. Υπάρχουν κομμάτια όπως το ψαρονέφρι και το μάτι της μπριζόλας που περιέχουν μικρό ποσοστό λίπους σε αντίθεση με άλλα κομμάτια όπως οι πανσέτες. Το χοιρινό λίπος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, ακόμα και καρκίνο του ύπατος γι αυτό καλό είναι να το αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες.


Κοτόπουλο





Το κοτόπουλο είναι πηγή πρωτεϊνών οι οποίες δίνουν στον οργανισμό μας αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κυττάρων. Περιέχει βιταμίνη Β6 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, φώσφορο που κάνει καλό στα δόντια και τα κόκαλα, σελήνιο και κάλιο. Το κοτόπουλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα μισά των οποίων είναι ακόρεστα και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης.   



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου