Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Μυρωδικά & Βότανα!

Τα βότανα και τα μυρωδικά στην σύγχρονη κουζίνα χρησιμοποιούνται ως βασικό συστατικό στη μαγειρική γιατί δίνουν ευχάριστη γεύση,  ζωντανεύουν τα μενού και έχουν θρεπτική αξία. 
Βότανο είναι κάθε φυτό που  χρησιμοποιείται στην ιατρική ή στην εκτέλεση φαγητού και ποτού, έχει ευεργετικές ιδιότητες που κάνουν καλό στην στην υγεία, λόγω του αρώματος του, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών, αλλά και σαν καθαριστικό.

   
Λίγα λόγια...

Βασιλικός:
Χρησιμοποιείται γενικά στην μεσογειακή κουζίνα. Ταιριάζει με ζυμαρικά, σάλτσες, ντιπ, ντομάτα, φρουτοσαλάτες, ρύζι και σούπες. Είναι η βάση για την σάλτσα πέστο στην οποία χρησιμοποιούμε τα φύλλα του και στην σαλάτα καπρέζε. Επίσης διακοσμεί τέλεια τα πιάτα.

Δυόσμος:
Έχει δροσερό, καλοκαιρινό άρωμα και ταιριάζει στις σαλάτες, τα κεφτεδάκια, στις γεμιστές ντομάτες, στον χυμό λεμονάδας, σε φρούτα και σε κοκτέιλ.

Δεντρολίβανο: 
Ταιριάζει με ψητά κρέατα και αρνί. Επίσης με πατάτες φούρνου, σούπες, ψητά παντζάρια αλλά χρησιμοποιείται και μέσα σε μαρινάδες.

Ρίγανη:
Κλασσική ελληνική γεύση ταιριάζει με μεσογειακά πιάτα, όπως πίτσα. Τη βάζουμε στις γεμίσεις, στα κρεατικά, στη φέτα με το ψωμί σε σάλτσες ντομάτας και σε πατάτες.

Μαϊντανός:
Ταιριάζει με πάρα πολλά πιάτα, σαλάτες, ψάρια, θαλασσινά, φαγητά κατσαρόλας, λαδερά, κοτόπουλο, κρεατικά σούβλας, μπιφτέκια, πίτες και σούπες.

Αρμπαρόριζα:
Έχει λεμονάτη γεύση, ταιριάζει με σάλτσες αρνιού και φυσικά την βάζουμε στα γλυκά κουταλιού.

Μαντζουράνα:
Αρωματική με λεμονάτη γεύση, είναι ξαδερφάκι της ρίγανης και ταιριάζει με ψάρια, θαλασσινά, κρεατικά. Προσοχή στην ποσότητα γιατί πικρίζει. Επίσης γίνεται εξαιρετικό αφέψημα.

Θυμάρι:
Ταιριάζει με κρεατικά, ψητά κατσαρόλας, νουά, γεμίσεις και πουλερικά. Είναι εξεραιτικός συνδυασμός με τα μανιτάρια.

Μέντα:
Δυνατή γεύση ταιριάζει με γλυκά, φρούτα, κοκτέιλ και σοκολάτα.

Φασκόμηλο:
Ταιριάζει με ψάρι, κοτόπουλο, κουνέλι, μοσχάρι γάλακτος. Τα φύλλα ταιριάζουν γευστικά με την σαλάτα φακή και γίνεται αφέψημα σε συνδυασμό με μέλι.

Λεβάντα:
Ταιριάζει με σούπες λαχανικών, όσπρια, σαλάτες, μαρινάδες ψαριών, πιάτα με κολοκύθα, πάπια και ζαρκάδι. Επίσης στολίζει όμορφα τα πιάτα.

Λεμονοθύμαρο:
Έχει φρέσκια μυρωδιά και λεμονάτη γεύση. Συνδυάζεται με ψάρια, ψητά κρέατα, ριζότο θαλασσινών, γλυκά και σιρόπι.   

Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Τα φρέσκα μυρωδικά καλό είναι να μπαίνουν στο τέλος του φαγητού για να διατηρούν τα αρώματα τους. Τα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός και το σέλινο ψιλοκόβονται και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο και κρεμμύδι. Το κοτσάνι έχει την ιδιότητα να κρατάει την γεύση και το άρωμα μετά το φαγητό. Τα φύλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πάνω από το φαγητό ενώ τα αποξηραμένα μυρωδικά μπαίνουν από την αρχή του μαγειρέματος.

Συντήρηση:

  • Πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό τα φρέσκα μυρωδικά, στραγγίζουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί ή τοποθετούμε σε ένα ποτήρι με νερό αν θέλουμε να μείνουν φρέσκα για να τα διατηρήσουμε λίγες μέρες.
  • Άλλος ένας τρόπος να τα κρατήσουμε είναι αφού πλυθούν και στεγνώσουν, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε παγοθήκες με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε στην κατάψυξη, παγώνουμε και όταν χρειαζόμαστε ρίχνουμε κύβους μέσα στο φαγητό μας.
  • Μπορούμε να αποξηράνουμε τα φρέσκα μυρωδικά. Τα δένουμε σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε ξηρό μέρος.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου