Τα ψάρια είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη A, βιταμίνη D, βιταμίνη B3, νάτριο, ασβέστιο και φώσφορο. Είναι πηγή ζωικών πρωτεϊνών, αμινοξέων. Τα λιπαρά οξέα ω-3 που περιέχουν έχουν ευεργετικές ιδιότητες δυναμώνουν την υγεία της καρδιάς, έχουν αντικαρκινική δράση, δίνουν "τροφή'' στο μυαλό, έχουν αντιφλεγμονώδης δράση και κάνουν καλό στην υγεία των ματιών.
Τα ψάρια τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες:
Ά Ποιότητας:
Συναγρίδες, τσιπούρες,σφυρίδες, ξιφίας, λυθρίνια, φαγκριά, μουρμούρες και γλώσσες.
΄Β Ποιότητας:
Μπακαλιάρος, λούτσος, λαβράκι, ροφός,, κέφαλος, μυλοκόπι και χριστόψαρο.
΄Γ Ποιότητας:
Γαλέος, τόνος, γόπα, μπαρμπούνι,παλαμίδα, κολιός, σαφρίδια, πέρκα, αθερίνα και σαρδέλα.
Υπάρχουν ψάρια λιπαρά όπως ο σολομός, η ρέγκα, η ζαργάνα, η πέστροφα, ο ξιφίας, το μπαρμπούνι, η παλαμίδα, το χέλι και το γατόψαρο. Υπάρχουν και άπαχα ψάρια όπως η πέρκα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, το χριστόψαρο, ο τόνος και ο λούτσος.
Ποιο είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος για κάθε ψάρι?
Κατάλληλα ψάρια για ψήσιμο είναι: Ο τόνος, η σαρδέλα, ο σαργός, η τσιπούρα, η μουρμούρα, ο κέφαλος κτλ.
Κατάλληλα για βραστά είναι: Η σφυρίδα, η δράκαινα, ο ροφός, η πεσκανδρίτσα, ο μπακαλιάρος, τα σκορπίδια και ο χάνος.
Κατάλληλα για το τηγάνι είναι: Ο γαλέος, η σμέρνα, η μαρίδα, ο γαύρος, η γλώσσα, η τσιπούρα κτλ.
Υπάρχουν και ψάρια που μπορούν να μαγειρευτούν με κάθε τρόπο όπως η τσιπούρα, η μουρμούρα, ο σαργός κτλ.
Πως διαλέγουμε και πως ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια?
Τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει:
- Nα είναι σκληρά και άκαμπτα.
- Πιέζοντας το δάχτυλο μας μέσα προς το κάτω μέρος του ψαριού το σώμα θα πρέπει να είναι ελαστικό και να επανέρχεται αμέσως.
- Να μυρίζουν θάλασσα & ιώδιο. Όταν ξεκινήσουν να μυρίζουν δυσάρεστα (αυτό που λέμε 'ψαρίλα') σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να μπαγιατεύουν.
- Τα μάτια των ψαριών πρέπει να είναι λαμπερά και να μην έχουν θολή κόρη.
- Τα βράχια τους να είναι κόκκινα ή έντονο ροζ.
- Τα λέπια τους πρέπει να είναι λαμπερά και κολλημένα στο σώμα τους.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την διατήρηση των ψαριών?
Τα ψάρια διατηρούνται 1-2 μέρες το πολύ στο ψυγείο με την προϋπόθεση να έχουμε αφαιρέσει τα εντόσθια τους. Επίσης θα πρέπει να στραγγίζουν με κάποιο τρόπο για να φεύγουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε δηλαδή σε ένα σουρωτήρι και όχι απευθείας πάνω σε ένα πιάτο. Είναι σωστό να τα σκεπάζουμε κατά προτίμηση με μια νωπή πετσέτα.
Σε μια απλά σπιτική κατάψυξη τα ψάρια αφού καθαριστούν καλά αντέχουν 3-4 μήνες ενώ σε έναν καταψύκτη έως και 7-8 μήνες. Είναι σωστό τα ψάρια να καταψύχονται άμεσα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου