Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Κόκκινα Αυγά Πασχαλινά!

Το βάψιμο των αυγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και είναι πασχαλινό έθιμο. Παραδοσιακά γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη, την μέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του. 


Βάψιμο Αυγών:
Πλένουμε πολύ καλά τα αυγά μας με νεράκι και ένα σφουγγάρι ή πανί για να φύγουν όλες οι ακαθαρσίες που βρίσκονται στο κέλυφος. 
Παίρνουμε μια κατσαρόλα, στρώνουμε ένα μαλακό πανί στον πάτο, τοποθετούμε αυγά σε μια στρώση και γεμίζουμε με νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. 
Ετοιμάζουμε την βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες. Ρίχνουμε την βαφή μέσα σε ζεστό νεράκι μαζί με ξύδι. Βάζουμε μέσα τα αυγά προσεκτικά για 3-4 λεπτά και στην συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα πανάκι μαλακό βάζουμε ελαιόλαδο και περνάμε ένα ένα τα αυγά για να γυαλίσουν. Τα τοποθετούμε πάνω στις φόρμες και αφήνουμε να στεγνώσουν. Στην συνέχεια τα στολίζουμε σε πασχαλινές πιατέλες.  


Συμβουλές / Tips:
  • Επιλογή αυγών:
Τα λευκά αυγά είναι ιδανικά για πολύχρωμες βαφές. Επίσης γίνονται λαμπερά και φωτεινά. Τα καφέ αυγά παίρνουν σκούρο βαθύ χρώμα.

  • Κατά την διαδικασία του βαψίματος φοράμε πάντα γάντια μιας χρήσης.
  • Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βγάζουμε από το ψυγείο 24 ώρες πριν το βάψιμο.
  • Δεν βάφουμε ποτέ ραγισμένα αυγά γιατί θα περάσει η βαφή στο εσωτερικό τους.
  • Ο χρόνος βρασίματος του αυγού, κανονικά, είναι περίπου 10 λεπτά για ένα σφιχτό αυγό, επειδή τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μην σπάσουν ο χρόνος διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.
  • Ένα καλό κόλπο για να γίνουν πολύ κόκκινα τα αυγά είναι να βάλουμε αρκετό ξύδι μέσα στην βαφή. Περισσότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες. Δεν θα κάνει κακό, δεν θα χαλάσει την συνταγή/βαφή.
  • Εκτός από την βαφή σε σκόνη υπάρχει και η φυσική βαφή από φυσικά υλικά. Για παράδειγμα μπορούμε να βάψουμε με φύλλα κρεμμυδιού για κόκκινο χρώμα. Με κόκκινο λάχανο για να βγάλουμε μπλε/βιολετί αυγά. Με κουρκουμά για κίτρινα αυγά και με πάπρικα για πορτοκαλί. Επίσης μπορούμε να βάψουμε με παντζάρια για κόκκινο χρώμα και με σπανάκι για πράσινο.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου