Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Kοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, κουκουνάρι και σταφίδες!

Χρόνος Προετοιμασίας: 90 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 3 ώρες


Υλικά: 
1 κοτόπουλο ή γαλοπούλα 
6 πατάτες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ. σ. μουστάρδα 
1 λεμόνι χυμό
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι


Για την γέμιση:
1 συκωταριά αρνίσια
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. ρύζι γλασέ
500 γρ. νερό
200 γρ. κεφαλογραβιέρα σε καρεδάκια
1-2 κ. σ. φυτίνη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη 
1/2 γλ. τσαγιού κουκουνάρια
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 κ. σ. ντομάτα πελτέ
μπαχάρι
κανέλα

Εκτέλεση
Παίρνουμε το κοτόπουλο ολόκληρο και το πλένουμε καλά. Το αφήνουμε να στραγγίξει. Πλένουμε την συκωταριά, την κόβουμε μικρά καρέ, και τη βάζουμε για μισή με μία ώρα μέσα στο ξύδι . Αφού μείνει την ξεπλένουμε πολύ καλά και τη βάζουμε να βράσει μέσα σε νερό, να ζεματιστεί. Κατεβάζουμε από την φωτιά στη συνέχεια και τη στραγγίζουμε. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, φυτίνη, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίχνουμε τη συκωταριά, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρια , κουκουνάρια, σταφίδες και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με κρασί προσθέτουμε την ντομάτα μας, ζάχαρη, κανέλα, νεράκι, πελτέ και αφήνουμε να βράσει.Όταν είναι μισοέτοιμη η συκωταριά ρίχνουμε το ρύζι μας και ανακατεύουμε συνέχεια να μην μας κολλήσει. Το ρύζι μας θέλουμε να κρατάει λίγο γιατί θα ψηθεί και στο φούρνο.  Αφού γίνει και την αφήσουμε να κρυώσει, παίρνουμε το κοτόπουλο και αρχίζουμε να το γεμίζουμε με τη γέμιση, σταδιακά βάζουμε και 1-2 κομματάκια από την κεφαλογραβιέρα μας. 
Ράβουμε μπροστά και πίσω το κοτόπουλο ή το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες για να μην μας φύγει η γέμιση. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και απλώνουμε δίπλα στο κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, λίγο μουστάρδα, λεμόνι και λίγο ριγανίτσα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2-3 ώρες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου