1 κούπα βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 κ 1/2 κούπα λάδι
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπα κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1 κιλό αλεύρι
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
3-4 κ.σ.ζάχαρη 250 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο, κανέλα και γαρίφαλο.
Σιρόπι: 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, 2 κούπες μέλι, λίγο κανέλα, λίγο λεμόνι.
Για την επικάλυψη: 4-5 Κουβερτούρες λιωμένες.
Εκτέλεση
Χτυπάμε 4-5 λεπτά στο μίξερ στην δυνατή ταχύτητα τα πρώτα 6 υλικά! Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την σόδα και το μπέικιν. Ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα υγρά υλικά που χτυπήσαμε προηγουμένως. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά, παίρνοντας το αλεύρι από τα πλαϊνά και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, πλάθουμε ένα- ένα τα μελομακάρονα, βάζουμε γέμιση και κλείνοντας καλά. Τα αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα, στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Bάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 κούπες νερό, δύο κούπες ζάχαρη και 1 κούπα μέλι, λίγο κανέλα και 2-3 σταγόνες λεμόνι. Αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά, ξαφρίζουμε και κλείνουμε την φωτιά. Περιχύνουμε τα μελομακάρονα ζεστά μόλις βγουν! Μόλις παγώσουν βουτάμε ένα ένα στη λιωμένη κουβερτούρα και αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να παγώσουν.
Προσοχή:
Η ζύμη δεν πρέπει να παραζυμωθεί. Μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη! Επίσης το αλεύρι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Εξαρτάται από τα υγρά. Μετά την μισή ποσότητα αλευριού ρίχνουμε όσο πάρει!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου