Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ντολμαδάκια Mε Λεμονάτη Mπεσαμέλ!

Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά


Υλικά για 6 μερίδες:
250 γρ. αμπελόφυλλα 
250 γρ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθος
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
νερό

Για την λεμονάτη μπεσαμέλ:  
30 γρ. βούτυρο, 40 γρ. αλεύρι, 200 γρ. γάλα, 200- 300 γρ. ζωμό από τα ντολμαδάκια, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το ρύζι, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ενώνουμε το ρύζι με τον κιμά και το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Πέρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο από την μεριά που είναι τα νεύρα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη μέση και διπλώνουμε σε ρολάκι βάζοντας μέσα τα πλαϊνά.Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
Σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε στρώσει μερικά αμπελόφυλλα και λίγες φέτες  λεμόνι, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο, κάνοντας στρώσεις. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, νεράκι 2-3 δάχτυλα πάνω από το φαγητό μας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 45 λεπτά.  



Μόλις σβήσουμε το φαγητό ξεκινάμε την μπεσαμέλ μας ως εξής: 
Λιώνουμε 30 γραμμάρια βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε 40 γραμμάρια αλεύρι και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα και το ζωμό με το λεμόνι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε την φωτιά. 
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με την λεμονάτη σάλτσα μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου