Χρόνος Ψησίματος: 2,5 - 3 ώρες
Υλικά:
4-5 κιλά αρνάκι
2-3 κιλά πατάτες
2 λεμόνια
2 κ. σ. μουστάρδα
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
πιπέρι
Για την γέμιση:
2 μεγάλες συκωταριές αρνίσια
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό ρύζι γλασέ
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλο ή νερό
300 γρ. κεφαλογραβιέρα σε καρεδάκια
2 κ. σ. φυτίνη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 κ. σ. ντομάτα πελτέ
γαρίφαλο
μπαχάρι
κανέλα
Προετοιμασία
Πλένουμε το αρνάκι μας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Στην συνέχεια ανατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Καθαρίζουμε πατάτες και τις αφήνουμε μέσα σε κρύο νερό.
Εκτέλεση
Πλένουμε την συκωταριά, την κόβουμε μικρά καρέ, και τη βάζουμε για μισή με μία ώρα μέσα στο ξύδι. Αφού μείνει την ξεπλένουμε πολύ καλά και τη βάζουμε να βράσει μέσα σε νερό, να ζεματιστεί. Κατεβάζουμε από την φωτιά στη συνέχεια και τη στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, φυτίνη, κρεμμύδι, ρίχνουμε τη συκωταριά, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρια, γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με κρασί προσθέτουμε ντομάτα, ζάχαρη, κανέλα, ζωμό ή νεράκι, πελτέ και αφήνουμε να βράσει. Όταν είναι μισοέτοιμη η συκωταριά ρίχνουμε το ρύζι μας και ανακατεύουμε συνέχεια να μην μας κολλήσει. Το ρύζι μας θέλουμε να κρατάει αρκετά γιατί θα ψηθεί και στο φούρνο. Αφού γίνει και την αφήσουμε να κρυώσει, παίρνουμε το αρνάκι και αρχίζουμε να το γεμίζουμε με τη γέμιση, σταδιακά βάζουμε και 1-2 κομματάκια από την κεφαλογραβιέρα μας. Παράλληλα ράβουμε με κλωστή, σε ευθεία γραμμή, κλείνοντας τα σημεία που γεμίσαμε. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και απλώνουμε δίπλα στο αρνί, αλάτι, πιπέρι, λίγο μουστάρδα, λεμόνι και λίγο ριγανίτσα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2,5-3 ώρες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου