Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινή Σπάλα Γεμιστή Με Κυδώνια, Μήλα Και Δαμάσκηνα!

Χρόνος Προετoιμασίας: 30-40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 3 ώρες


Υλικά:
2 - 2.5 κιλά χοιρινή σπάλα ολόκληρη
4 κυδώνια
2 μήλα
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ. κρασί λευκό
1/2 χυμό πορτοκαλιού
1-2 κ.σ. μέλι
1-2 κ.σ. βούτυρο
λίγο κανέλα
θυμάρι 
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα φρούτα μας. Κόβουμε σε χοντρά καρεδάκια τα μήλα, τα κυδώνια και τα ενώνουμε σε ένα μπολ με τα δαμάσκηνα. Προσθέτουμε μία κουταλιά μέλι, λίγο κανέλα, το μισό κρασί, χυμό πορτοκαλιού, μία κουταλιά βούτυρο και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε για 20 λεπτά στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το κρέας.
Παίρνουμε την σπάλα ολόκληρη και χαράζουμε στο κέντρο με μια ευθεία γραμμή να φτάσει μέχρι κάτω αλλά να μην κόψει το κρέας μας. Φτιάχνουμε ένα άνοιγμα χαράζουμε εσωτερικά δεξιά και αριστερά για να δημιουργήσουμε 'τσέπες' και να βάλουμε γέμιση παντού, αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω το κρέας, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, μέλι, θυμάρι, χυμό πορτοκαλιού, το υπόλοιπο βούτυρο και αλείφουμε με τα χέρια να πάει παντού.
Γεμίζουμε με την γέμιση μας να πάει παντού, κλείνουμε με σπάγκο γύρω-γύρω, τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.  Ψήνουμε για 3 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς. Μισή ώρα με 40 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε να πάρει χρώμα. 

Σημείωση:
Στο ταψί μας μπορούμε να ρίξουμε 1 ποτήρι κρασί και μαζί με τα ζουμιά και τα λίπη που έχει βγάλει το χοιρινό να ανακατέψουμε με μια κουτάλα, να μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και να το δέσουμε με νισεστέρ ή κόρν φλάουερ για να φτιάξουμε μία νόστιμη σάλτσα που θα συνοδεύσει το χοιρινό μας.  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου