Χρόνος Ψησίματος: 30-40 λεπτά
Υλικά για 1 ταψάκι:
3 πατάτες
3 μελιτζάνες
2 μεγάλα κολοκύθια
300 γρ. τυρί τριμμένο
3-4 κ. σούπας βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
Για τον κιμά θα
χρειαστούμε:
1 κιλό κιμάς
μοσχαρίσιος
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 κ. σούπας πελτέ
1/3 φλ. τσαγιού
ελαιόλαδο
½ σκελίδα σκόρδο
1 κ. γλ. ζάχαρη
2 μπαχάρια
λίγο κρασί
λίγο κανέλα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
120 γρ. βούτυρο
160 γρ. αλεύρι
2 λίτρα γάλα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
2 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο
(προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία:
Πλένουμε και κόβουμε
όλα τα λαχανικά μας σε ροδέλες. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 1
ώρα να ξεπικρίσουν. Τηγανίζουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες
και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από τα λάδια.
Ετοιμάζουμε τον κιμά
με τον εξής τρόπο:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο
το κρεμμύδι ελαφρώς, προσθέτουμε τον κιμά και το δουλεύουμε με ξύλινη
κουτάλα ώσπου να γίνει μικρά-μικρά κομματάκια, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το
σκόρδο και σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε την ντομάτα τριμμένη, πελτέ, αλάτι,
πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιεί
όλα τα υγρά.
Φτιάχνουμε και την
μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνουμε το βούτυρο
με το αλεύρι. Δουλεύουμε με ένα σύρμα και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα σε μικρές
δόσεις, ανακατεύοντας γρήγορα. Μόλις παίρνει την πρώτη δόση γάλα, ρίχνουμε την
επόμενη και ούτω καθεξης. Ανακατεύουμε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και
μοσχοκάρυδο, τα αυγά χτυπημένα και στο τέλος το τυρί.
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ελαφρώς
ένα ταψί , βάζουμε μία στρώση πατάτα, από πάνω μία στρώση μελιτζάνα και τέλος
μία στρώση κολοκύθι. Πασπαλίζουμε με τυρί από πάνω στρώνουμε τον κιμά και
ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία άλλα μια φορά. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ,
προσθέτουμε μικρά κομματάκια βούτυρο και πουδράρουμε με τυρί τριμμένο. Ψήνουμε
στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα, 30-40 λεπτά περίπου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου