Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Νηστίσιμο Τσουρέκι Γεμιστό!

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά 


Υλικά για 2 τσουρέκια:
1 κιλό φαρίνα
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. νερό χλιαρό
140 γρ. ζάχαρη
240 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκια ξερή μαγιά
1/2 κ. γλ. γλυκάνισο 
1/3 κ. γλ. κακουλέ
1/3 κ.γλ. μαστίχα
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση: 
200 γρ. νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού
1 φλ. ξηροί καρποί (αμύγδαλο ή φουντούκι ή καρύδι)
80 γρ. ταχίνι
3 κ.σ. μέλι

Προετοιμασία
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά με το μισό νερό και λίγο ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά κ να αρχίζει να αφρίζει.

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το λάδι, την ζάχαρη και αν ανακατεύουμε καλά. Στο νερό που κρατήσαμε και αφού το ζεστάνουμε, ρίχνουμε μέσα το γλυκάνισο. Προσθέτουμε μέσα στη λεκάνη την μαγιά αφού αφρίσει, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ, τις βανίλιες, την μαστίχα, το νερό από το γλυκάνισο, λίγο αλάτι και στο τέλος ρίχνουμε σταδιακά τη φαρίνα και το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας πλέον μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με πετσέτα και αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε με ένα πλάστη ένα ένα όσο πιο λεπτά μπορούμε. Αλείφουμε με πραλίνα, ταχίνι και μέλι, πάνω από το ταχίνι, στο καθένα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, κόβουμε φέτες δύο δαχτύλων και σε μια μακρόστενη φόρμα τις βάζουμε στο κέντρο εναλλάξ, μία δεξιά μία αριστερά μέχρι να γεμίσει η φόρμα μας. Βάζουμε στη στόφα ή σε ζεστό φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος κάθε τσουρεκιού. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου