Xρόνος
Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος
Ψησίματος: 80-90 λεπτά
Υλικά:
2 πακέτα φύλλα
κρούστας
Για την
γέμιση:
4 φλ. τσαγιού
ψίχα φυστίκι Αιγίνης
2 φλ. τσαγιού
ψίχα αμύγδαλο
250 γρ.
κουβερτούρα σε τρίματα
1 φλ. τσαγιού
ζάχαρη
1 κ. γλ.
κανέλα
1/2 κ.γλ.
γαρίφαλο
Θα χρειαστούμε
επίσης:
350 γρ.
βούτυρο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
5φλ. τσαγιού
ζάχαρη
4 φλ. τσαγιού
νερό
4 κ. σούπας
μέλι
2-3 σταγόνες λεμόνι
και λίγο φλούδα
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια κατσάλα και βράζουμε για
10 λεπτά. Αφαιρούμε την φλούδα και το ξύλο κανέλας, αφήνουμε να κρυώσει.
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα φιστίκια και τα αμύγδαλα. Ενώνουμε με την
ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χωρίζουμε την γέμιση σε δύο ίσα μέρη και
στο ένα ρίχνουμε μέσα τα τρίματα της κουβερτούρας.
Βουτυρώνουμε
ένα μεγάλο ταψί ίσο με τα περίμετρο του φύλλου, στρώνουμε το πρώτο φύλλο,
ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο με την ίδια
διαδικασία. Απλώνουμε το πέμπτο φύλλο μας, πασπαλίζουμε με την σκέτη γέμιση να
πάει παντού και σκεπάζουμε ξανά με το επόμενο φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο,
βάζουμε άλλο ένα φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση με την κουβερτούρα και
σκεπάζουμε ξανά με το επόμενο φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο και σκεπάζουμε με τα
υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα.
Κόβουμε τον
μπακλαβά σε ρόμβους, βουτυρώνουμε πολύ καλά από πάνω, ραντίζουμε με λίγο νερό
και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 80-90 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν τα
φύλλα μας και να γίνουν τραγανά.
Σιροπιάζουμε
κατευθείαν μόλις βγάλουμε από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 30 λεπτά
να το τραβήξει και στην συνέχεια σερβίρουμε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου