Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Πολίτικος Μπακλαβάς!

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά


Yλικά:
2 πακέτα φύλλα κρούστας ‘πολίτικο’
200 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση
4 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα
½ φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
½  κ.γλ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλ. τσαγιού νερό
5 κ. σούπας μέλι
2-3 σταγόνες λεμόνι και λίγο φλούδα
1 φλούδα πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά. Αφαιρούμε την φλούδα και το ξύλο κανέλας, αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ενώνουμε την καρυδόψιχα  με την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο με την ίδια διαδικασία. Απλώνουμε το πέμπτο φύλλο μας, πασπαλίζουμε με το 1/3 από την γέμιση, να πάει παντού και σκεπάζουμε ξανά με το επόμενο φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε την υπόλοιπη μισή γέμιση και σκεπάζουμε ξανά με το επόμενο φύλλο. Ραντίζουμε με βούτυρο και ρίχνουμε την τελευταία γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους, βουτυρώνουμε πολύ καλά από πάνω, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 80-90 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα μας.


Μόλις βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε 20 λεπτά να το τραβήξει. Στην συνέχεια κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου