Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Γαλακτομπούρεκο!

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά με 1 ώρα
Υλικά για ένα ταψί: 
1 κ 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας ή βηρυτού (ή 750 γρ.)
1 λίτρο γάλα
1 κ 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
3 κ. σούπας βούτυρο
2 βανίλιες

Θα χρειαστούμε επίσης: 150 γρ. βούτυρο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλ. τσαγιού νερό
2 κ. σούπας μέλι
2-3 σταγόνες λεμόνι και λίγο φλούδα
1 ξύλο κανέλας
  
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια κατσαρολίτσα και βράζουμε για 10 λεπτά. 
Αφαιρούμε την φλούδα και το ξύλο κανέλας, αφήνουμε λίγο το γλυκό να κρυώσει και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι. 
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε παράλληλα με ένα σύρμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά , την ζάχαρη και τις βανίλιες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στο γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας πολύ καλά και συνεχόμενα. Τέλος προσθέτουμε τις 3 κ. σούπας βούτυρο.  Αφήνουμε 30 λεπτά να παγώσει λίγο και να σφίξει η κρέμα μας, αλλά ανά διαστήματα ανακατεύουμε.



Παίρνουμε ένα ταψί (36 εκ. περίπου) το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ας ως εξής:Βάζουμε 2 φύλλο κάτω, ραντίζουμε με βούτυρο και στην συνέχεια βάζουμε 4 φύλλα, ένα για κάθε πλευρά του ταψιού μας, το μισό μέσα και μισό έξω από το ταψί. Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα διπλά μέσα στο ταψί, ραντίζουμε και ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα 4 φύλλα.Ρίχνουμε μέσα στο κέντρο την γέμιση, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, από όλες τις πλευρές του ταψιού μας και στην συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, ένα- ένα βουτυρώνοντας τα. Βάζουμε όλες τις άκρες μέσα πιέζοντας τες με το μαχαίρι μας ή με μια σπατουλίτσα, χαράζουμε τα κομμάτια που θέλουμε από πάνω, αλείφουμε με βούτυρο, ραντίζουμε με νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. 

Σημείωση:
Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο γλυκό μας θα ήταν καλύτερο να φτιάξουμε διπλή δόση κρέμας. Θα δίνει πιο φουσκωτό και πιο λαχταριστό. Απλά διπλασιάζουμε τα υλικά της κρέμας, μόνο, και όχι τα φύλλα. Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα εβαπορέ, βάζουμε μισό εβαπορέ και μισό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, βάζουμε κανονικά 1 λίτρο ή 2 αντίστοιχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου