H σφολιάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική, για χειροποίητες πίτες αλλά και στην ζαχαροπλαστική, σε διάφορα γλυκά, όπως για παράδειγμα το μιλφέιγ!
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι σκληρό
400 γρ. βούτυρο σκληρό
1 φλ. καφέ καλαμποκέλαιο
1 αυγό (προαιρετικά)
νερό χλιαρό όσο πάρει (1 φλ. τσαγιού)
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε μια μπασίνα βάζουμε αλεύρι, ζάχαρη,
αλάτι, καλαμποκέλαιο και το ανάλογο νερό. Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί έως ότου
γίνει μια αφράτη ζύμη η οποία θα ξεκολλάει απ την μπασίνα μας. Παίρνουμε την ζύμη, της δίνουμε σχήμα
στρογγυλό με τα χέρια μας, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί
περίπου ένα τέταρτο. Όταν είναι έτοιμη, αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας, την
βάζουμε πάνω στο αλεύρι και την ανοίγουμε σε σχήμα σταυρού. Με τον πλάστη μας ανοίγουμε τις 4 πλευρές
της ζύμης και τοποθετούμε στο κέντρο το βούτυρο, το οποίο προηγουμένως, έχουμε
μαλακώσει. Κλείνουμε τις 4 πλευρές ομοιόμορφα και με τον πλάστη χτυπάμε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο
μαζί με το αλεύρι. Αφήνουμε δέκα λεπτά να ξεκουραστεί και
ανοίγουμε φύλλο μας. Διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου, αφήνουμε ένα τέταρτο να
ξεκουραστεί το ζυμάρι μας και ξανανοίγουμε όπως προηγουμένως. Αυτή την διαδικασία την κάνουμε άλλες 4
φορές.


0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου