Χρόνος Προετοιμασίας: 160 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50-60 λεπτά
Υλικά για 3 μεγάλα τσουρέκια:
1,600 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 κ. σ. μαχλέπι
300 γρ. βούτυρο
4 αυγά
4 βανίλιες
1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2 φακελάκια 150 γρ. μαγιά νωπή
1/2 κ.γλ. μαστίχα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 σφηνάκια χυμό πορτοκάλι
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
250 γρ. κουβερτούρα
Προετοιμασία
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Διαλύουμε μέσα την μαγιά, με μια κουταλιά ζάχαρη και προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια αλεύρι μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ή με μια μεμβράνη και το αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με ένα σύρμα. Παράλληλα, βράζουμε το μαχλέπι σε 1 φλιτζάνι νερό. Σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ βάζουμε την ζύμη η οποία έχει φουσκώσει, προσθέτουμε το νερό από το μαχλέπι, το γλυκάνισο, την μαστίχα, το πορτοκάλι και το ξύσμα, τις βανίλιες και το μείγμα με τα αυγά την ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μας, το οποίο πρώτα το έχουμε κοσκινίσει. Ζυμώνουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα με τα σχέδια που θέλουμε να κάνουμε. Ανοίγουμε την ζύμη στην μέση γεμίζουμε με πραλίνα και κουβερτούρα, πλάθουμε σε πλεξούδες, κλείνουμε καλά ώστε να μην μας αδειάσει η σοκολάτα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί και στην συνέχεια αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Σημείωση:
Το αλεύρι το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο. Η διάρκεια του ψησίματος μπορεί να απέχει από φούρνο σε φούρνο, αν χρειαστεί τα ψήνουμε λίγο παραπάνω. Για να διατηρήσουμε τα τσουρέκια μας μαλακά, αφού ψηθούν και κρυώσουν τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου