Χρόνος Προετοιμασίας: 3 ώρες
Υλικά για 10 χάμπουργκερ
Για τα ψωμάκια:
600 γρ. αλεύρι σταρένιο
30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
250 - 300 γρ. νερό χλιαρό
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι γάλα
1/2 κ. γλ αλάτι
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμάς από λάπα
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 πράσινη πιπεριά τριμμένη
1 ντομάτα τριμμένη
1 φέτα ψωμί μουσκεμένη
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
λίγο πάπρικα
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικός
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
Για την σάλτσα ολλανδέζ:
250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
2 κρόκοι αυγών
1 κ.σ χυμό λεμόνι
λίγες σταγόνες νερό
λίγες σταγόνες ξύδι
αλάτι
άσπρο πιπέρι
Θα χρειαστούμε επίσης:
10 φέτες ψημένο μπέικον
4 τριμμένα καρότα
Εκτέλεση
Για την σάλτσα ολλανδέζ:
Κάνουμε μπεν μαρί και βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με λίγο νεράκι. Δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να ξεκινήσει να δένει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και δουλεύουμε συνεχώς. Διατηρούμε στο μπεν μαρί.
Για τα ψωμάκια και τον κιμά:
Φτιάχνουμε τα ψωμάκια. Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, την μαγιά, και το νερό. Τυλίγουμε με μεμβράνη για δέκα λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το αλάτι με προσοχή γιατί αφρίζει και συμπληρώνουμε το λάδι, το γάλα και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει. Χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια. Αφήνουμε άλλα 30-40 λεπτά ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.
Παράλληλα, ενώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια σε ένα μπολ. Πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Μόλις κρυώσουν τα ψωμάκια μας, τα κόβουμε στην μέση και τα γεμίζουμε με καρότο, μπιφτέκι, σάλτσα και ξεροψημένο μπέικον.


0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου