Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ντολμαδάκια Θαλλασινών Με Μπεσαμέλ Αρωματισμένα Με Ούζο Και Κρασί!

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά


Υλικά για 6 μερίδες:
250 γρ. αμπελόφυλλα
350 γρ. ρύζι καρολίνα
200 γρ. γαρίδες (μεγάλες)
100 γρ. μύδια ψίχα
100 γρ. καλαμαράκια ή σουπιές
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 κ. γλ. δυόσμο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
2 σφηνάκια ούζο
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ: 40 γρ. βούτυρο, 60 γρ. αλεύρι, 300 γρ. γάλα εβαπορέ, 300 γρ. ζωμός από τα ντολμαδάκια, 100-200 γρ. ζωμό από τα θαλασσινά, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. 

Εκτέλεση
Πλένουμε τα θαλασσινά μας και τα σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο. Τα σβήνουμε με το κρασί και το ούζο. Προσθέτουμε 200 γρ. νερό και αφήνουμε να βράσουν 5-7 λεπτά για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό. Ψιλοκόβουμε τα θαλλασσινά μας και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και περνάμε τα φύλλα λίγα λίγα για 2 λεπτά για να τα ζεματίσουμε. Αφαιρούμε τα φύλλα από το νερό και φτιάχνουμε την γέμιση ως εξής: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα θαλλασινά, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, το μισό ελαιόλαδο και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε το γέμισμα. 
Στρώνουμε στην κατσαρόλα μας 5-6 φύλλα κάτω και φέτες από ένα λεμόνι. Απλώνουμε ένα-ένα φύλλο από την μεριά των νεύρων γεμίζουμε με γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκι βάζοντας τα πλαϊνά μέσα. Στρώνουμε μια σειρά στον πάτο της κατσαρόλας και στην συνέχεια φτιάχνουμε και δεύτερη και τρίτη σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Ρίχνουμε μέσα νεράκι, τον ζωμό από τα θαλασσινά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψουμε. Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω για να μην μετακινηθούν και βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν τα ντολμαδάκια μας, αφαιρούμε τον ζωμό τους και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο με το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε σε μικρές δόσεις τον ζωμό μαζί με το γάλα δουλεύοντας παράλληλα με ένα σύρμα. Μόλις πάρει όλα τα υγρά, ρίχνουμε αλατοπίπερο και χυμό λεμόνι. Φτιάχνουμε μια ρευστή σάλτσα. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε πιάτο και περιχύνουμε με την σάλτσα μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου