Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40-50 λεπτά
Υλικά για 12 μερίδες
Για την ζύμη:
500 γρ. φαρίνα
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
250 γρ. μαργαρίνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Για την γέμιση:
10 μήλα κόκκινα
10 ξινόμηλα
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1/2 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. γαρύφαλλο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
ξύσμα & χυμό από 1/2 πορτοκάλι
Για σερβίρισμα: Σιρόπι καραμέλας ή άχνη ζάχαρη και κανέλα
Εκτέλεση
Κρατάμε 2 κόκκινα και 2 πράσινα μήλα στην άκρη για το στόλισμα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα υπόλοιπα και τα κόβουμε σε μέτρια καρεδάκια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω στη φωτιά με το βούτυρο και ρίχνουμε τα μήλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την βανίλια, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το χυμό και βράζουμε 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη να παγώσει.
Φτιάχνουμε την ζύμη: Ρίχνουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και το μαλακώνουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε την φαρίνα και τρίβουμε την ζύμη. Στο τέλος βάζουμε το γιαούρτι, το αλάτι, την ζάχαρη και δουλεύουμε το ζυμαράκι μας. Φτιάχνουμε ένα μαλακό ζυμάρι, βουτυρώνουμε ένα πυρέξ περίπου 20x30 και το στρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Κόβουμε τα 4 μήλα που αφήσαμε στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο με 1 κ.σ. βούτυρο, κλείνουμε το πιάτο με μεμβράνη και ζεσταίνουμε στο φουρνάκι μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Με τους ατμούς που θα δημιουργηθούν θα μαλακώσουν τα μήλα μας. Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε την μεμβράνη και στρώνουμε εναλλάξ χρωματικά τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 -50 λεπτά. Ενδιάμεσα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας καούν τα μήλα από πάνω. Σερβίρουμε με σιρόπι καραμέλας!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου