Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 4 ώρες
Υλικά για 10-12 άτομα:
2,5-3 κιλά χοιρινός
λαιμός
2 κιλά πατάτες Baby
300 γρ. γραβιέρα Nάξου σε μπαστουνάκια
6-7 φέτες μπέικον
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ζουλιέν
4 κ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
2 σφηνάκια ελαιόλαδο
χυμό από 2 πορτοκάλι
χυμό από 2 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Κόβουμε το λαιμό σε ρολό ή ζητάμε από το χασάπη να μας
τον ανοίξει. Φτιάχνουμε την σάλτσα με την μουστάρδα, το μέλι, το λάδι, τον χυμό
πορτοκαλιού και λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε εσωτερικά τον κρέας με την μισή σάλτσα και στρώνουμε πρώτα το
μπέικον σε σειρά, την μία φέτα δίπλα στην άλλη. Προσθέτουμε την γραβιέρα, την
πιπεριά και τυλίγουμε σε ρολό προσεκτικά. Δένουμε με σπάγκο κάθε 2-3 δάχτυλα.
Αλατοπιπερώνουμε, μεταφέρουμε τον λαιμό σε ταψί και αλείφουμε με λίγη σάλτσα
κάνοντας μασάζ με τα χέρια μας. Κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο καλά
να μην παίρνει αέρα και ψήνουμε για 3 -3.5 ώρες στους 200 βαθμούς.
Αφαιρούμε το κρέας για λίγο από το φούρνο και το
ξεσκεπάζουμε από την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
Παράλληλα κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις αλατοπιπερώνουμε
και περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω τους. Ρίχνουμε και τις πατάτες μέσα
στο ταξί και ξανά βάζουμε στο φούρνο για 1- 1.5 ώρα περίπου μέχρι να ψηθούν όλα
και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Αφαιρούμε τον σπάγκο αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε
σε φέτες. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.
Σημείωση:
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και νεράκι
αφού ρίξουμε μέσα τις πατατούλες μας για να ψηθούν καλύτερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου