Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Γαλακτομπούρεκο Με Φύλλο Κανταΐφι!

Χρόνος Προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 100 λεπτά



Υλικά για 1 στρογγυλό ταψάκι 30 cm

400 γρ. φύλλο κανταΐφι
3 φύλλα κρούστας
250 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα:
500 γρ. γάλα φρέσκο
120 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι
2 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
2 αυγά

Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
60 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσουν να βράζουν αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 6-8 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σιμιγδάλι μέσα στο γάλα. Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Κατεβάζουμε το γάλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας πολύ γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν. Προσθέτουμε στο τέλος το βούτυρο και ενσωματώνουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ακουμπώντας πάνω στην κρέμα μας ώστε να μην πιάσει πέτσα και αφήνουμε να παγώσει.
Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι και το ξάνουμε καλά με τα χέρια μας. Το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και ραντίζουμε με βούτυρο, καθώς το δουλεύουμε. Αλείφουμε το ταψάκι με λίγο βούτυρο και στρώνουμε το μισό φύλλο κάτω και περιφερειακά, το πατάμε καλά-καλά με τα χέρια μας και από πάνω βάζουμε σταυρωτά τα 2 φύλλα κρούστας, αφήνοντας έξω από το ταψί τα μισά. Ανακατεύουμε την κρέμα και την ρίχνουμε μέσα. Κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και από πάνω βάζουμε διπλό το τρίτο φύλλο κρούστας για να κρατήσει την γέμιση μας. Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και βάζουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο κανταΐφι. Το στρώνουμε πολύ καλά και ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει από πάνω και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά. Μόλις περάσουν τα πρώτα 50 λεπτά αναποδογυρίζουμε σε ένα ίδιο ταψάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο από την αντίθετη πλευρά για άλλα 50 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε το γλυκό μας ζεστό με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 40-50 λεπτά να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου