Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Πανετόνε (Panettone)!

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 70-80 λεπτά


Υλικά:
250 γρ. βιτάμ χλιαρό
150 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ. γάλα εβαπορέ
100 γρ. χλιαρό νερό
15 γρ. ξερή μαγιά
1 σφηνάκι κονιάκ
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ.  τριμμένο μαχλέπι
2 βανίλιες

Προαιρετικά
100 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. μαύρες σταφίδες
50 γρ. σταγόνες μαύρης κουβερτούρας  

Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά με το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά από την ζάχαρη μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα, τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κονιάκ, τις βανίλιες, το αλάτι και χτυπάμε για 6-7 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι δουλεύοντας με το γάντζο πια και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για άλλα 5-6 λεπτά. Στην συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα μας σε ειδική ψιλή θήκη για πανετόνε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 70-80 λεπτά.


Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε το γλυκό μας με λιωμένη σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη. Ομορφαίνουμε με μια χριστουγεννιάτικη κορδέλα.

Σημείωση:
Αν θέλουμε να προσθέσουμε τις σταφίδες και τις σταγόνες, τα ρίχνουμε πριν το ψήσιμο και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
Επίσης, αν δεν έχουμε ψιλή φόρμα, χρησιμοποιούμε μια κανονική και με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο φτιάχνουμε ψηλότερο τοίχωμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου