Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50-60 λεπτά
Υλικά για ένα ταψί:
2 πακέτα φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο
500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρες
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
6 κ. σούπας βούτυρο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 βανίλιες
Θα χρειαστούμε επίσης:
200 γρ. βούτυρο
για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
5 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλ. τσαγιού νερό
2 κ. σούπας μέλι
2-3 σταγόνες λεμόνι και λίγο φλούδα
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός
από τις σταγόνες λεμονιού, μέσα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, αφαιρούμε την φλούδα, το ξύλο κανέλας και αφήνουμε
να κρυώσει.
Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα να
βράσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε παράλληλα με ένα
σύρμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά , την ζάχαρη και τις βανίλιες. Κατεβάζουμε
από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στο γάλα και το σιμιγδάλι
ανακατεύοντας πολύ καλά και συνεχόμενα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί το
βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ας ως εξής: Βάζουμε 2 φύλλο
κάτω, ραντίζουμε με βούτυρο και στην συνέχεια βάζουμε 4 φύλλα, κυκλικά από κάθε
πλευρά του ταψιού μας, το μισό μέσα και μισό έξω από το ταψί. Στρώνουμε άλλα 2
φύλλα διπλά μέσα στο ταψί, ραντίζουμε και ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία με
άλλα 4 φύλλα. Ρίχνουμε μέσα στο κέντρο την γέμιση, κλείνουμε με τα φύλλα που
εξέχουν, από όλες τις πλευρές του ταψιού μας και στην συνέχεια στρώνουμε τα
υπόλοιπα φύλλα από πάνω, ένα-ένα βουτυρώνοντας τα. Βάζουμε όλες τις άκρες μέσα
πιέζοντας τες με το πινέλο που βουτυρώνουμε, χαράζουμε τα κομμάτια που θέλουμε
από πάνω, αλείφουμε με βούτυρο, ραντίζουμε με νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο
στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Σιροπιάζουμε αμέσως με κρύο σιρόπι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου