Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Γαλακτομπούρεκο Με Κρέμα Πατισερί!


Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40-50 λεπτά


Υλικά για ένα ταψί:
2 πακέτα φύλλο κρούστας
100 γρ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα

Για την κρέμα πατισερί:
2 λίτρα γάλα φρέσκο
400 γρ. ζάχαρη
1 στικ βανίλιας
200 γρ. κορν φλάουερ
2 αυγά & 4 κρόκοι
200 γρ. βούτυρο φρέσκο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι:
4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλ. τσαγιού νερό
2 κ. σούπας μέλι
2-3 σταγόνες λεμόνι και λίγο φλούδα
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τις σταγόνες λεμονιού, μέσα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, αφαιρούμε την φλούδα, το ξύλο κανέλας και αφήνουμε να κρυώσει. 
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ¾ από το γάλα με την μισή ζάχαρη να ζεσταθούν. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τους σπόρους από την βανίλια και ρίχνουμε το ξύλο μέσα στο γάλα που βράζει για να πάρει γεύση. Χτυπάμε το μείγμα στο μπολ ανακατεύοντας με ένα σύρμα και προσθέτουμε το κορν φλάουερ και το 1/3 από το κρύο γάλα που αφήσαμε. Μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά και γυρίζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας και να κάνει μεγάλες φουσκάλες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κομμάτια.  
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ας ως εξής: Βάζουμε 2 φύλλο κάτω, ραντίζουμε με βούτυρο και στην συνέχεια βάζουμε 4 φύλλα, κυκλικά από κάθε πλευρά του ταψιού μας, το μισό μέσα και μισό έξω από το ταψί. Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα διπλά μέσα στο ταψί, ραντίζουμε και ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλα 4 φύλλα. Ρίχνουμε μέσα στο κέντρο την γέμιση, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, από όλες τις πλευρές του ταψιού μας και στην συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, ένα-ένα βουτυρώνοντας τα. Βάζουμε όλες τις άκρες μέσα πιέζοντας τες με το πινέλο που βουτυρώνουμε, χαράζουμε τα κομμάτια που θέλουμε από πάνω, αλείφουμε με βούτυρο, ραντίζουμε με νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Σιροπιάζουμε αμέσως με κρύο σιρόπι.
Μπορούμε να σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή κανέλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου