Χρόνος Προετοιμασίας: 160 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50-60 λεπτά
Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. γάλα φρέσκο
1 κ. σ. μαχλέπι
150 γρ. βούτυρο
1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. μαγιά νωπή
1/2 κ.γλ. μαστίχα
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Φυστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
250 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος
200 γρ. κρέμα γάλακτος
+ 200 γρ. λιωμένες σοκολάτες για στόλι
Σιρόπι:
3 φλ. ζάχαρη, 2 φλ. νερό, 1 κ. σ. μέλι, 1 φλούδα πορτοκαλιού.
Προετοιμασία
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό και το αδειάζουμε σε ένα
μπολ. Διαλύουμε μέσα την μαγιά, με μια κουταλιά ζάχαρη και προσθέτουμε 1-2
φλιτζάνια αλεύρι μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια
πετσέτα ή με μια μεμβράνη και το αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Για το γκανάζ:
Λιώνουμε 250 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος μέσα σε
ζεστή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να παγώσει λίγο.
Σιρόπι:
Βράζουμε το σιρόπι για 7-8 λεπτά και το αφήνουμε να παγώσει.
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί, προσθέτουμε την ζάχαρη και
ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί. Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε
λίγο-λίγο τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με ένα σύρμα. Παράλληλα βράζουμε το
μαχλέπι σε 1 φλιτζάνι νερό. Σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ βάζουμε την ζύμη η οποία
έχει φουσκώσει, προσθέτουμε το νερό από το μαχλέπι, το γλυκάνισο, την μαστίχα,
το πορτοκάλι και το ξύσμα, τις βανίλιες και το μείγμα με τα αυγά την ζάχαρη και
το βούτυρο. Ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μας, το οποίο
πρώτα το έχουμε κοσκινίσει. Ζυμώνουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από
τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1-2 ώρες μέχρι
να φουσκώσουν. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε κομμάτια ανάλογα
με τα σχέδια που θέλουμε να κάνουμε, πλάθουμε πλεξούδες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αφήνουμε ξανά να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί και στην συνέχεια αλείφουμε με
αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Μόλις παγώσουν ελαφρώς τα τσουρέκια
μας, περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει. Μετά από 2-3 ώρες κόβουμε στην μέση και γεμίζουμε με το σφιχτό γκανάζ. Περιχύνουμε με λιωμένες σοκολάτες και πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης.
Σημείωση:
Το αλεύρι το ρίχνουμε σταδιακά μέχρι να δούμε ότι η ζύμη
ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο. Η
διάρκεια του ψησίματος μπορεί να απέχει από φούρνο σε φούρνο, αν χρειαστεί τα
ψήνουμε λίγο παραπάνω.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου