Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ντολμαδάκια Με Φύλλα Μαρουλιού Και Αυγολέμονο!


Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά


Υλικά για 6 μερίδες:
3 μεγάλα μαρουλιού
250 γρ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθος
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
νερό

Για το αυγολέμονο:  
2 αυγά, ζωμό από τα ντολμαδάκια, χυμό από δύο λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση
Ζεματάμε τα φύλλα του μαρουλιού για 2-3 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το ρύζι, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ενώνουμε το ρύζι με τον κιμά και το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε ρολάκι βάζοντας μέσα τα πλαϊνά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
Σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε στρώσει μερικά φύλλα και λίγες φέτες  λεμόνι, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο, κάνοντας στρώσεις. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, νεράκι 2-3 δάχτυλα πάνω από το φαγητό μας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 45 λεπτά.  


Μόλις σβήσουμε το φαγητό ξεκινάμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ. Προσθέτουμε τους κρόκους, το λεμόνι και σιγά σιγά ρίχνουμε ζωμό από την κατσαρόλα μας. Συνεχίζουμε το χτύπημα για να μην μας κόψει το μείγμα. Μόλις βάλουμε 200-300 γρ. ζωμό και πάρει την θερμοκρασία το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και κουνάμε κυκλικά να ενσωματωθούν. Αν χρειαστεί αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου