Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Μελιτζάνες Παπουτσάκια!


Χρόνος Εκτέλεσης: 70-80 λεπτά


Υλικά για 4 μερίδες:
4 μελιτζάνες φλάσκιες μεγάλες
100 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
Ηλιέλαιο
Αλάτι & πιπέρι

Για τον κιμά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σφηνάκια ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σφηνάκια λευκό κρασί
3 ντομάτες τριμμένες
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
50 γρ. βούτυρο
500 ml. γάλα πλήρες
1 κρόκος αυγού
100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον κιμά, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε 2-3 ποτήρια νερό και αφήνουμε τον κιμά για 30-40 λεπτά να βράσει.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος στην μέση. Χαράζουμε στο ψαχνό με ένα μαχαίρι σταυρωτά χωρίς να τρυπήσουμε την φλούδα. αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Αφήνουμε σε χαρτί απορροφητικό και με ένα πιρούνι πατάμε στο κέντρο φτιάχνοντας μια λακουβίτσα για την γέμιση. 


Για την μπεσαμέλ: 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Δουλεύουμε λίγο να πάρει ξανθό χρώμα και προσθέτουμε σταδιακά σε δόσεις το γάλα. Μόλις τραβάει την πρώτη δόση συμπληρώνουμε ξανά και ανακατεύουμε παράλληλα. Μόλις πάρει όλο το γάλα και γίνει μια λεία κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μέσα το αυγό χτυπημένο σιγά-σιγά να ομογενοποιηθεί και το τυρί. Αν επιθυμούμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και γεμίζουμε μία-μία με τον κιμά. Από πάνω βάζουμε μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τυράκι. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και τα τυριά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου