Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Γαλακτομπούρεκο Με Τραγανό Φύλλο!

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά με 1 ώρα




Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί : 
1 πακέτο φύλλο κρούστας 


1.5 λίτρο γάλα


200 γρ. ζάχαρη


220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό


80 γρ. βούτυρο φρέσκο


Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι


2 βανίλιες


3 αυγά



Θα χρειαστούμε επίσης: 150 γρ. βούτυρο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:


3 φλ. τσαγιού ζάχαρη


2 φλ. τσαγιού νερό


2 κ. σούπας μέλι


2-3 σταγόνες λεμόνι και λίγο φλούδα


1 ξύλο κανέλας


  


Εκτέλεση


Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 6-8 λεπτά. 


Αφαιρούμε την φλούδα και το ξύλο κανέλας, αφήνουμε λίγο το γλυκό να κρυώσει και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι. 


Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε παράλληλα με ένα σύρμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά , την ζάχαρη και τις βανίλιες. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στο γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας πολύ καλά και συνεχόμενα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, το βούτυρο και ενσωματώνουμε.


Παίρνουμε ένα ταψί (32 εκ. περίπου) το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ας ως εξής:

Βάζουμε 2 φύλλο κάτω, ραντίζουμε με βούτυρο και στην συνέχεια βάζουμε 4 φύλλα, ένα για κάθε πλευρά του ταψιού μας, το μισό μέσα και μισό έξω από το ταψί. Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα διπλά μέσα στο ταψί, ραντίζουμε και ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα 4 φύλλα.Ρίχνουμε μέσα στο κέντρο την γέμιση, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, από όλες τις πλευρές του ταψιού μας και στην συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, ένα-ένα βουτυρώνοντας τα. Βάζουμε όλες τις άκρες μέσα πιέζοντας τες με το πινέλο μας, χαράζουμε τα κομμάτια από πάνω, αλείφουμε με βούτυρο, ραντίζουμε με νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. 



Σημείωση:
Μπορούμε με την ίδια ποσότητα να φτιάξουμε τετράγωνο ταψάκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου