Χρόνος
Προετοιμασίας: 1
ώρα
Χρόνος
Ψησίματος: 50
λεπτά με 1 ώρα
Υλικά
για ένα ταψί 28-30 cm:
1
πακέτο φύλλο κρούστας
1
λίτρο γάλα φρέσκο
150
γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160
γρ. σιμιγδάλι ψιλό
40
γρ. βούτυρο φρέσκο
Ξύσμα
από 1 λεμόνι
1/3
κ. γλ. μαστίχα σκόνη
2
αυγά
Θα
χρειαστούμε επίσης:
150
γρ. βούτυρο για τα φύλλα
Για
το σιρόπι:
2
φλ. τσαγιού ζάχαρη
1
1/2 φλ. τσαγιού νερό
2
κ. γλ. μέλι
2-3
σταγόνες λεμόνι και λίγο φλούδα
1
ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Βάζουμε
όλα τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε μια
κατσαρόλα και βράζουμε για 6-8
λεπτά.
Αφαιρούμε
την φλούδα και το ξύλο κανέλας, αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε ζεστό το γλυκό μας.
Ρίχνουμε
το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και
ανακατεύουμε παράλληλα με ένα σύρμα.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά , την ζάχαρη
και τις βανίλιες. Κατεβάζουμε από την
φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά
μέσα στο γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας
πολύ καλά και συνεχόμενα. Τέλος προσθέτουμε
το ξύσμα, το βούτυρο και ενσωματώνουμε.
Παίρνουμε
ένα στρογγυλό ταψάκι το βουτυρώνουμε
και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ας
ως εξής:
Βάζουμε
2 φύλλο κάτω, ραντίζουμε με βούτυρο και
στην συνέχεια βάζουμε 4 φύλλα, ένα για
κάθε πλευρά του ταψιού μας, το μισό μέσα
και μισό έξω από το ταψί. Στρώνουμε
άλλα 2 φύλλα διπλά μέσα στο ταψί, ραντίζουμε
και ξανά κάνουμε την ίδια διαδικασία
με τα 4 φύλλα. Ρίχνουμε μέσα στο κέντρο
την γέμιση, κλείνουμε με τα φύλλα που
εξέχουν, από όλες τις πλευρές του
ταψιού μας και στην συνέχεια στρώνουμε
τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, ένα-ένα
βουτυρώνοντας τα. Βάζουμε όλες τις
άκρες μέσα πιέζοντας τες με το πινέλο
μας, χαράζουμε τα κομμάτια από πάνω,
αλείφουμε με βούτυρο, ραντίζουμε με
νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180
βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου