Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Σπανακοτυρόπιτα Με Χειροποίητο Φύλλο!

Χρόνος Προετοιμασίας: 50-60 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50-60 λεπτά


Υλικά για 1 μεγάλο ταψί (24 τμχ):
200 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. νερό
800-900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη

Για την γέμιση:
1,5-2 κιλά σπανάκι καθαρισμένο
1/2 ματσάκια κρεμμυδάκι φρέσκο
1 ματσάκι άνηθο
1 πράσο
500 γρ. φέτα
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
 3 κ.σ. γιαούρτι πλήρες
2 σφηνάκια ελαιόλαδο
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για το φύλλο:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το λάδι, αλάτι, ζάχαρη και το αλεύρι.Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε μια μαλακιά αφράτη ζύμη. Χωρίζουμε το φύλλο σε 4 μέρη. Ανοίγουμε ένα-ένα στον πάγκο μας λεπτό και αλείφουμε με το χέρι μας το βούτυρο από πάνω. Τυλίγουμε σε ρολάκια και έπειτα σε σαλιγκαράκι. Μόλις φτιάξουμε και τα τέσσερα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Παράλληλα ξεκινάμε την γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τα λαχανικά μας αφού τα πλύνουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο και μόλις σοταριστούν προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 20 λεπτά και στην συνέχεια  στραγγίζουμε την γέμιση μας σε ένα σουρωτήρι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την πιέζουμε και με τα χέρια μας για να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Στην συνέχεια σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι, ρίχνουμε την φέτα, τα τυριά, πιπεράκι και ενσωματώνουμε με το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά.



Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο, ανοίγουμε ένα ένα πολύ λεπτά σε αλευρωμένο πάγκο.  
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε αντικολλητικό ταψί, λαδώνουμε λίγο από πάνω και στρώνουμε και το δεύτερο κατά τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε λίγο να εξέχει από το ταψί για να κλείσουμε μετά. Ρίχνουμε μέσα την γέμιση μας, απλώνουμε ομοιόμορφα και κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα που εξείχαν. Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα μας τα στρώνουμε από πάνω όπως και πριν. Κλείνουμε γύρω γύρω την πίτα μας βάζοντας τα φύλλα από κάτω, λαδώνουμε αλαφρά και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. 







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου